Ze bestaan; Begrijpelijke boeken over fotografie!

written by Sanne Achenbach 6 september 2017

Altijd al heb ik fotograferen leuk gevonden, maar nooit echte stappen in ondernomen. Nu met al die mooie plaatjes op Instagram, begon het weer te kriebelen en heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gewoon eentje gekocht! Sinds december vorig jaar ben ik in het bezit van een spiegelreflexcamera.

Fotograferen is moeilijker dan ik dacht. Nooit geweten dat er zoveel mogelijkheden zijn met een camera. Zodra je je gaat verdiepen in het vak fotografie, worden er heel veel moeilijke woorden en begrippen naar je hoofd geslingerd. Als beginneling had ik nog nooit van het woord ISO en DIAFRAGMA (ook lastig uit te spreken trouwens) gehoord. En zo waren er nog veel meer woorden waar ik het bestaan niet van wist.

Op het wereld wijde web kun je van alles vinden over fotografie. Alleen alles is voorzien van een technische onderbouwing. Oftewel, absoluut niet leuk om te lezen. Ik ben een praktisch aangelegd persoon en het liefst wil ik het spelenderwijs leren door het gewoon te doen.

Geheel zonder kennis gaat natuurlijk niet, dus ging ik op zoek naar leuke boeken over fotografie. En ze bestaan!

Shoot! Anki Wijnen

Het eerste boek waar ik jullie over wil vertellen is Shoot!. Dit boek zette ik direct op de verlanglijstjes voor kerst en sinterklaas toen ik er over las. Ik was blijkbaar zoet geweest, want ik kreeg het!
Het boek is geschreven door Anki Wijnen van Zilverblauw . Ik volgde zilverblauw al een tijdje op Instagram en ze maakt de mooiste foto’s. Ik dacht; dat wil ik ook!

Wat ik zo fijn vind aan dit boek is dat het niet alleen maar technisch gelul is, in tegendeel! Het is geschreven in duidelijke en begrijpelijke taal die past bij de beelden die je ziet. En wat uiteraard ontzettend mee helpt is het prachtige innerlijk én uiterlijk: vrolijke kleuren, mooie foto’s -en vormgeving. Dat leest toch ook wel zo lekker! Een hele dikke aanrader als je beginnend fotograaf bent.

Lees dit als je topfoto’s wilt maken Henry Carroll

Dit boek heeft eigenlijk wel hetzelfde karakter als Shoot!. Het is geen dik boek, maar wel alles wat je als beginnend fotograaf moet weten staat erin. Ook het uiterlijk van het boek sprak mij aan met zijn zwarte kaft en elegante zilverkleurige letters. Op die manier mag die ook gerust een plekje krijgen in mijn interieur !

Het leuke aan dit boek vind ik dat hij aan de hand van foto’s illustreert welke resultaten je kunt bereiken door verschillende technieken toe te passen. En dit alles wordt op een begrijpelijke manier beschreven!


De belangrijkste tip/trick die ik uit beide boeken heb gehaald is hoe ik het best kan omgaan met het lichtmetertje. Sinds ik begrijp hoe deze werkt en het best in kan zetten, is het nóg leuker om foto’s te maken!

 Welke boeken hebben jou op weg geholpen? Laat het mij hieronder weten, ik ben heel benieuwd!

Liefs,

Sanne

Misschien vind je dit ook leuk?

18 comments

Linda 6 september 2017 at 09:15

Leuk blog zeg! Ik wacht op het boek van zilverblauw over fotograferen met je smartphone!

Reply
Sanne Achenbach 12 september 2017 at 19:37

Ja zag dat die eraan zit te komen ja! Vast net zo leuk!

Reply
Verie 6 september 2017 at 13:06

Wat een leuke blog heb, ben je gelijk gaan volgen. Het boek `shoot` heb ik ook, super mooi en fijne tips!

Lieve-Groetjes,
Verie

Reply
Sanne Achenbach 12 september 2017 at 19:38

Leuk om te horen Verie! Sorry voor de late reactie…

Reply
Linda | travellersoftheworld 6 september 2017 at 23:15

Ik kende beide boeken niet, maar vind het internet vaak ook te technisch. Ik heb vooral veel gehad aan een cursus landschap fotografie. Het was super leuk om te doen en sindsdien heb ik mijn camera niet meer op automatisch gezet en schiet ik alles volledig handmatig! Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als je het eenmaal een beetje door heb. Wat ik nu heel lastig vind ik de compositie en een foto echt interessant maken. Wat ISO, diafragma en sluitertijd doen begrijp ik inmiddels helemaal (ook al zit er altijd verbetering in foto’s)

Reply
Sanne Achenbach 12 september 2017 at 19:40

Ik zou ook nog heel graag een cursus willen doen.. maar weet niet goed welke. Landschap lijkt mij ook echt wel gaaf. Basiscursus heeft denk ik niet meer zoveel zin, aangezien ik ook al het een en ander weet inmiddels! (sorry trouwens voor de late reactie…)

Reply
MC Kleuver 7 september 2017 at 09:10

Aan de hand van foto’s illustreren lijkt mij een reuze goed idee. Lekker gaan puzzelen met wat wel en niet werkt.

Reply
Sanne Achenbach 12 september 2017 at 19:41

Ja is toch de leukste manier, vind je ook niet!?

Reply
MamaPlaneet 7 september 2017 at 11:23

Ik hou van fotograferen maar ik doe maar wat. Ik ben dan ook al een tijd op zoek naar een boek als deze. Dank!!!

Reply
Sanne Achenbach 12 september 2017 at 19:42

Fijn dat je wat aan het blog hebt gehad! AL besteld/gekocht?

Reply
Emma 7 september 2017 at 15:20

Wauw tof boek! Mooie plaatjes staan erin. Ik verdiep me niet zoveel in fotografie, mijn moeder maakt mijn outfit foto’s en die heeft foto cursussen gevolgd, de andere foto’s maak ik gewoon met geluk mooi haha

Reply
Sanne Achenbach 12 september 2017 at 20:02

Hahah nou goed voor mekaar toch!

Reply
Marijke 7 september 2017 at 18:04

Ik zou eerst eens een goede camera moeten hebben dan. Doe tegenwoordig alles met de telefoon. Die maakt betere foto’s dan de camera’s die ik in huis heb, oeps. Andere prioriteiten dus… wel een wens

Reply
Sanne Achenbach 12 september 2017 at 20:03

Met de telefoon kun je ook hele mooie foto’s maken! En Anki Wijnen komt binnenkort met boek over fotograferen met smartphones;)

Reply
Blog &Beauty 7 september 2017 at 18:47

Dat boek lijkt mij ook geweldig. Ik doe eigenlijk altijd maar wat en het pakt eigenlijk altijd wel goed uit. Uiteindelijk!!!

Reply
Sanne Achenbach 12 september 2017 at 20:05

Hahaha. Na de nodige nabewerking is het goed;) Dit zijn beide hele leuke makkelijke boeken, echt een aanrader! Heb je misschien wat sneller een goede foto 😉

Reply
alexa 11 september 2017 at 11:26

oe dit moet ik lezen ik kan wel wat handige tips gebruiken!

Reply
Sanne Achenbach 12 september 2017 at 20:05

En al een van de boeken aangeschaft? Benieuwd wat je ervan vind!

Reply

Leave a Comment